Wandelen en fietsen

Grenspark De Zoom – Kalmthoutse Heide – Opstalvallei – Verdronken Land van Saeftinghe – ….

Wandelen en fietsen, als u rechts de hoeve verlaat en de Havenweg onderdoor gaat kom je direct in grenspark De zoom / Kalmthoutse Heide uit

U kunt als wandelaar een keuze maken uit maar liefst 19 bewegwijzerde wandelpaden in het Grenspark, variërend van 1,7 tot 8,5 km. Door meerdere wandelingen met elkaar te verbinden, kunt u ook een leuke dagtocht uitstippelen.
De routes zijn bewegwijzerd met een pictogram (een symbooltje dat voor zichzelf spreekt) in een bepaalde kleur zodat u gemakkelijk de weg kunt volgen zonder kaart.
Wie toch graag met een kaart wandelt, kan de kaart voor bezoekers kopen bij de toegangspoorten van het Grenspark, de VVV-kantoren, De Vroente, Dienst Toerisme Kalmthout en de gastheren van het Grenspark (prijs 2€).
In sommige delen van het Grenspark worden de paden ook bewegwijzerd met nummers van het wandelknooppuntennetwerk.

Alle wandelpaden zijn vrij toegankelijk tussen zonsopgang en zonsondergang.

Meer info over Grenspark De Zoom/Kalmthoutse Heide


Als u links de hoeve verlaat en de Monnikenhofstraat oversteekt komt u direct in natuurreservaat Opstalvallei terecht.

Opstalvallei is een nieuw natuurgebied ingericht met waterplassen en rietpartijen. . Opstalvallei is er gekomen om de natuur te compenseren, die verloren ging door de havenontwikkeling. Het omvat een gebied van zeventig hectare dat werd ingericht met waterplassen en rietpartijen.

Het Verdronken Land van Saeftinghe is een natuurgebied gelegen op de grens van Nederland en België. Het grootste deel van het gebied ligt in het Nederlandse Zeeuws-Vlaanderen. Dit 3580 ha grote schorrengebied op de linkeroever van het estuarium van de Westerschelde is het grootste brakwaterschor van Europa.

Meer info over Verdronken Land van Saeftinghe

De polderdorpen

Ganzenrijden

Wie in februari, maart en april in de polderdorpen ten noorden van Antwerpen komt, ziet rare dingen. Hele groepen mensen die rondlopen in boerenkielen met een boerenzakdoek en een blauwe pet, vrouwen met een zwart kleed en een bruine sjaal om de schouders, nog anderen met een rood-wit geruit vestje en een zwarte broek. Boerenpaarden en galgen. Ja hoor, ’t is weer ganzenrijden!

Meer info over het ganzenrijden


De dorpen

Gezellig fietsen of gewoon wandelen in de kleine havendorpjes

In de jaren 1950-1960 begon de grote groei van de Haven van Antwerpen. Verschillende dorpen (Wilmarsdonk, Oorderen, Oosterweel, Lillo) moesten plaatsmaken om deze groei te kunnen garanderen, aangezien Antwerpen het wereldcentrum voor de chemische industrie moest worden. Al snel vreesden de plaatselijke inwoners dat hun dorpen en gebruiken in de geschiedenisboeken en vergetelheid zouden verdwijnen. Daarom begonnen zij voorwerpen te verzamelen en deze vanaf 1959 onder te brengen in een poldermuseum gevestigd in Wilmarsdonk. Toen ook Wilmarsdonk moest verdwijnen, werd de verzameling ondergebracht in een voormalige beschuitbakkerij in Lillo-Fort, waar het poldermuseum zich sinds 1963 bevindt.

Meer info over het poldermuseum


Rondleidingen met gids

meer info : www.lillo-krabbevanger.be

Veerdienst Lillo-Doel

meer info : www.welkombijvloot.be


De Antwerpse Haven

Het havengebied is veelzijdig en uitgestrekt. Een economische en industriële metropool vlakbij de stad. De Schelde doorkruist het hart van de haven. Snuif er de havensfeer op door een rondvaart te maken of geniet langs de kade van de voorbijgaande schepen. Maar je zal nog het meest verrast zijn door de weidse vergezichten, de prachtige natuurgebieden en het pittoreske dorpje Lillo.

Je kan er fietsen, wandelen, bezienswaardigheden bezoeken, varen en vissen

Meer info over Haven van Antwerpen


Iedereen kAPPitein

De Port of Antwerp app. Een unieke manier om de haven van Antwerpen op je eigen tempo te ontdekken.

De Antwerpse haven, het economisch hart van Vlaanderen en België. De grootste containerschepen lopen er aan, bulk- en roroschepen volgen mekaar op en de Antwerpse chemie groeit en bloeit. Er wordt gelost, geladen, gestapeld, verwerkt. Staal, fruit, auto’s,… het passeert allemaal de haven en 60.000 mensen maken dit dagelijks mogelijk, 24 uur op 24. Alleen maar industrie? Neen hoor, de haven vormt ook een decor om in te fietsen, cultureel erfgoed te ontdekken, schepen en vogels te spotten, kortom om te genieten.

Heb je zin om de haven te gaan verkennen en weet je niet waar te beginnen? Dan helpt de Port of Antwerp app je op weg.

Wat biedt de applicatie:

– Een interactieve kaart die je de weg wijst
– Een ‘moet je gezien hebben’-lijst
– Voorgeprogrammeerde trips of je eigen routekeuze
– Praktische informatie (zoals parking, openbaar vervoer, openingsuren etc.)
– Leuke havenweetjes verpakt in een quiz

– See more at: http://www.portofantwerp.com/nl/port-antwerp-app